Våre tradisjoner

TRADISJONER I VÅR BARNEHAGE:

HVILESTUND:
Selv om barna har sluttet å sove på dagen, mener vi de har behov for en pause. I dagsrytmen vår har vi gitt plass til en tid midt på dagen der vi roer ned tempo, aktivitet og støy. Barna får slappet av i kroppen ved å ligge på madrass/teppe på gulvet. De hører på rolig musikk, lydbok eller at en voksen leser. Skolestarterne blir lest for i egen gruppe, en tykkere bok de fortsetter litt på hver dag. Noen ganger har vi yoga eller massasje ol for fire og femåringer.
 
SVØMMING:
Fra det året barna fyller tre år kan de være med til svømmehallen. Her er det lek og aktiviteter i et lite og varmt basseng. Vi har hovedvekt på å bli trygg i vann, som grunnlag til senere svømmeopplæring. Når barna er klare for det, lærer de å flyte på ryggen, dykke, blåse bobler under vann, hoppe fra kanten og kanskje ta noen svømmetak.
 
KJØKKENHAGE:
Barnehagen har en egen kjøkkenhage. Her er barna med på å både så, vanne og sanke grønnsaker, urter, bær og frukt. Barna får innsikt i matens opprinnnelse og kan følge hele prosessen fra jord til bord. Hver høst lager vi en suppe og inviterer foreldre og søsken på middag. Inntektene går til veldedig formål.
 
MATLAGING:
Vi serverer varmmat ca en gang i uken og barna er med på å lage maten. Noen ganger kan vi hente ingredienser fra egen kjøkkenhage.
 
SALGSMESSE:
I November lager vi salgsmesse til inntekt for vårt fadderbarn Maria, som bor i en SOS-barneby. Her selger vi pizzasnurrer, kaker, brød, syltetøy og andre ting barna har laget. Alle er med på å plukke bær til syltetøy, ungene er med på å bake og lage ting. Skolestarterne har ansvar for salgsmessen og mesteparten av forberedelsene. Det er også de som står i bodene og selger.
 
JULEFORBEREDELSER:
November og Desember bruker vi til å lage mat sammen med barna. Norsk tradisjonell julemat, som medisterpølse, leverpostei, sylte, lammerull, silderetter, gravd ørret, flatbrød, lomper, brød og småkaker. Alt lages fra bunnen av. Dette serverer vi på et julebord for foreldre og barna rett før jul.
Barna henter selv juletre. Vi merker et tre og barna sager det ned selv og bærer det med seg til barnehagen. Det settes opp ute med lys på. Vi arrangerer julegrantenning i inngangen til advent.
Vi markerer lucia med opptog, lussekatter og kaffe for foreldrene. 
Vi har en nissefest i desember. Barn og ansatte kommer kled som nisser/i rødt. Vi har nissesamling, synger julesanger og spiser grøt. Og så pleier nissen å komme på besøk.
Samarbeidsutvalget arrangerer juletrefest i begynnelsen av januar.
 
VINTERAKTIVITETER:
Vi går på ski så mye som skiføret tillater. Vi går på ski i og rundt barnehagen, både i frilek og voksenstyrte skiaktiviteter. Vi drar også med små grupper til Heistadmoen, hvor vi går på ski, griller pølser og koser oss. Vi har noe utstyr til utlån for de som ikke har. Ski er en del av norsk tradisjon, og barna vil ha fordeler med å ha erfaring med dette til skidager på skolen og som fritidsaktivitet. Barnehagen skal være med på å utjevne sosiale forskjeller med å gi alle barn gode skiopplevelser og andre vinteraktiviteter som aking og skøyter.
 
KARNEVAL:
Karneval er en flerkulturell tradisjon. Vi feirer karneval rundt fastelavn. Noen år har vi et tema for karnevalet/kostymene som vi jobber mye med opp mot karnevalet. Noen år lager vi kostymer sammen med barna, andre år så har vi andre prosjekter på gang og ønsker at foreldrene kler ut barna selv. Noen ganger velder vi andre temaer, som feks fargefest el. Vi markerer også fastelavn med forming, pynt og baking. Feiring av dagen består av karnevalsamling hvor barna får vist seg fram, ansiktsmaling og slår godis ut av en pinjata. Trollbarna lager pølsebod.
 
PÅSKEMÅLTID:
Fredag før påske inviterer vi forelre og søsken til et måltid i barnehagen, som barna har vært med på å lage. En fin avslutning sammen før påskeferien.
 
BURSDAGSFEIRING:
Vi feirer barnas bursdager med å henge ut flagg og bursdagsplakat og har fruktfest. Bursdagsbarnet får på seg krone og kappe, vi synger bursdagssang og bursdagsbarnet er med å deler ut.
 
BESØKSDAGER:
Alle nye barn får komme på besøk for å leke og bli kjent i barnehagen i Juni. Vi oppfordrer foreldre til å sette av god tid til mange tilvenningsdager ved oppstart.
 
KOSEKVELD MED OVERNATTING I BARNEHAGEN.
Skolestarterne får en kosekveld i barnehagen med overnatting til neste dag. De får velge middag og aktiviteter til kvelden selv, som feks skattejakt, se film el. Dette er en av de aktivitetene som er litt utenom det vanlige, som barna får glede seg til å oppleve siste året i barnehagen. Det skaper også samhold mellom barna som skal oppleve overgangen til skole sammen. 
 
SOMMERAVSLUTNING MED OVERNATTING I TELT:
Hele barnehagen har sommeravslutning. Vi griller sammen med foreldre og søsken, har loddsalg og isbod. Vi har også en markering for de som skal begynne på skolen. De som vil og har mulighet kan overnatte med sine foreldre i telt. Dagen etter har vi frokost og natursti.
 
DIVERSE:
Vi markerer 17. mai, vi har sykkeldag og trafikkopplæring for skolestarterne, vi markerer brannvernuka, skolestarterne besøker brannstasjonen, fireåringene drar på besøk til hverandre, vi har fotografering, vi drar på gårdsbesøk eller får besøk av dyr i barnehagen, og de eldste går på tur til Jonsknuten og tur inn i sølvgruvene. Vi har også ulike aktiviteter i regi av kulturskolen, er med på sangskattekista og drar på ulike arrangementer på biblioteket.